„NAGY JÖVŐ MÖGÖTTÜNK”
Elhallgatva és elfelejtve
2014. aug. 13-15. (szerda, csütörtök, péntek)
A Tokaji Írótábor kuratóriuma meghirdeti a 42. Tokaji Írótábor tanácskozását, amely a befejező fejezete lesz annak a konferenciasorozatnak, amely 2012-ben vette kezdetét. Míg az elsőn az 1945 és 1965, addig 2013-ban az 1965 és 1985 közötti évtizedek történéseit vizsgáltuk.
    A soron következő tanácskozás a rendszerváltás időszakának irodalmi mérlegéhez kíván hiánypótló és további kutatásra ösztönző adalékokkal szolgálni – tehát a 80-as évek közepétől lezajló fordulatokat, eseményeket és jelenségeket tárgyalja majd. Az időhatárt természetesen nem lehet szigorúan kezelni, hiszen vannak olyan folyamatok, amelyek 1985 előtt indultak el, de a rendszerváltás éveiben fejtették ki valódi hatásukat – és vannak olyanok, amelyeknek a következményei az ezredfordulóig vagy mindmáig meghatározóak.

    A 2014-es tanácskozás tehát már azokat az éveket is vizsgálni fogja, amelyek új technikai, piaci és politikai kihívások elé állították a magyar irodalom szereplőit és műhelyeit. Tárgyalja például a minőségi könyvkiadás autonómiájának kivívását, majd a piacon való fokozatos ellehetetlenülését, az irodalmi hivatás közéleti térvesztésének lehetséges okait is.
    Ezúttal, a kárpát-medencei kitekintést tovább szélesítve, lengyel vendégeket is meghívunk, hogy egy, a magyaréhoz hasonló közelmúltú nép irodalmi képviselői is beszámolhassanak a maguk küzdelmeiről.
A tanácskozás helyszíne a Tokaji Ferenc Gimnázium és a Kollégium. A hagyományok szerint a Tokaji Esték sorozatban alkotóműhelyek, folyóiratok bemutatkozása, felolvasó est, kiállítás, hangverseny és minőségi tokaji borok kóstolása várja a résztvevőket.
A táborba való jelentkezést levélben a H – 3501 Miskolc, Postafiók 375. vagy a tokaji.irotabor@chello.hu címre várjuk. A Jelentkezési Űrlap 2014. május 1. – július 12. között honlapunkon elérhető. Érdeklődni lehet a következő telefonszámokon:
06-46-359-923, 06-20-453-4890.
A Tokaji Írótábor Kuratóriuma