Egyesületünk Pro Comitatu Díjban részesült nemzeti ünnepünk alkalmából!

 

Ünnepi üléssel tisztelegtek a Megyeházán nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt 2010. október 22-én. A megemlékezést követően

dr. Ódor Ferenc átadta a Megyei Közgyűlés kitüntetéseit.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye legmagasabb elismerését, a Pro Comitatu díjat kapta szervezeti kategóriában a Tokaji Írótábor Egyesület.

Laudáció:

A Tokaji Írótábor 1972 óta fokozatosan a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb rendezvényévé vált. A kezdeti nyári találkozók után később a magyar írók civil társadalmi fórumaként működött. 1989 előtt az értelmiségi gondolkodás egyik fontos, a regionális kereteken is túlmutató intézménye volt. Tanácskozásain az irodalom, a közélet legfontosabb kérdéseit vitatták meg. Az írótábor 1990-től egyesületként működik. Az évek során a tokaji írótábor nemzetközi jelleget kapott. 2010-ben első alkalommal már valamennyi előadó határon túlról érkezett. 1990 és 2010 között több ezren fordultak meg az írótáborban. A szervezet nyilvánosságát szolgálja az eddig megjelent 19 évkönyv, különböző kiadványok és elemzések. Az egyesület jó együttműködést alakított ki a tokaji, a megyei és az országos intézményekkel. A Tokaji Írótábor Egyesület célja az írótábort még hatékonyabban működtetni a térség más művészeti nagyrendezvényeivel összhangban. A tokaji irodalmi út fokozatos kiterjesztésével pedig kapcsolatokat kialakítani és ápolni Szlovákia, Ukrajna és Románia határos megyéivel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a Tokaji Írótábor Egyesületet megyénkben kifejtett több évtizedes irodalmi tevékenysége elismeréséül Pro Comitatu Díjban részesíti.”

A kitüntetést Szentmártoni János költő, szerkesztő, a Tokaji Írótábor kurátora vette át. (Fotó: Kulcs Magazin)

Mezey Katalin: „A Tokaji Írótábor csaknem 40 éves működésének értékeit ismerték el az adományozók. A rendszerváltozás óta egyesületi formában működő írótábor a magyar irodalom egyetemes értékeit hivatott felmutatni, ezért is terjesztette ki tevékenységét az egész Kárpát-medencére. Az írótábor kezdettől a magyar irodalom és a magyar társadalom jelenének, a magyarság létkérdéseinek irodalmi feltárását, megvitatását tűzte ki célul. Működése révén immár több ezer magyar és külföldi író látogatott el Tokajba, Hegyaljára, és vett részt a helyi közönség számára is nyitott, a megye kulturális rendezvényeihez is kapcsolódó programokon, ezzel is öregbítve a tájegység hírnevét. Úgy érzem, hogy törekvéseinket és eredményeinket igazolta vissza a nemzeti ünnepünkön, az emelkedett hangulatú rendezvényen átadott díj. Köszönjük” – nyilatkozta a Tokaji Írótábor Kuratóriumának elnöke a Kulcs Magazinnak.