A hagyományokhoz hűen idén is együtt ünnepeltük Tokajban a város- és a Magyar Kultúra Napját. A Paulay Ede Színházban az önkormányzat, a Tokaji Írótábor Egyesület valamint a Kulturális és Konferencia Központ tartott közös ünnepséget.

A város- és kultúra napi rendezvényen Tokaj Város Vegyeskara énekelte el, majd dr. Jánosné Petruska Magdolna szavalta el a Himnuszt.

szavalat

Koncz Ferenc köszöntőjében kiemelte, Tokaj az egyetlen magyar település, amit Kölcsey Ferenc említ a Himnuszban. A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke a kultúra fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy anélkül nincs nemzet sem. Elmondta, a trianoni határon túl rekedt magyarság számára is ez volt a kapaszkodó és ez tartotta meg jövőbe vetett hitüket is.

„Kultúra nélkül nincs nemzet. Nincs jelen és jövő sem. A kultúra a nép megtartó szövete, a támasztéka és a cölöpje. Amire mindig lehet támaszkodni, különösen, ha baj van” – hangsúlyozta Koncz Ferenc. Hozzátette, a mai Európában is rendkívül fontos ez a kérdés. Példaként a magyarságot hozta fel utalva a trianoni szétszakítottságra.

koncz_ferenc

„Ha van autentikus hely a Kárpát-medencében, az Tokaj” – kezdte ünnepi beszédét Posta György. Tokaj polgármestere kiemelte Kölcsey Ferenc munkásságát és azt, hogy a Himnusz reprezentálja leginkább a magyar nemzet egységét, múltját, küldetéstudatát és reménybeli jövőjét is.

„A Himnuszban megénekelt tokaji nektár az isteni áldás minőségi szintje, a hálaadás pontos része. Nem kerülhetjük meg milyen mélységesen szakrális és emocionális eredetű a nemzeti és történelmi tudat. Éppen borkultúránk, a bor és az irodalom története erre a legfényesebb bizonyíték.” – mondta ünnepi beszédében a polgármester. Hozzátette, 32 éve kapta vissza városi rangját Tokaj, erre is emlékeznek minden év január 22-én.
„Nyugodtan kijelenthetjük, hogy működik a város. Államigazgatásból, szociális politikából rátestálódott feladatait maradéktalanul teljesíti. A járási központ szerepéből, az önkormányzatok társulásából szerveződött intézmények működnek, a különböző hivatalok jól ellátják feladataikat. A város méretét messze meghaladó kulturális intézmények programjai ma már nemzetközi szinten is jegyzettek. Itt a Crescendora, a Fesztiválkatlan, a Zempléni Fesztivál programjaira, az Írótáborra vagy éppen a Szüreti Napokra szeretnék utalni” – tette hozzá Posta György. Ünnepi beszédében kiemelte a mindennapokat segítő fejlesztéseket valamint a folyamatban lévő beruházásokat.

Végül Sáray László művelődésszervező, a Tokaji Írótábor egykori titkára olvasta fel jegyzetét a magyar kultúráról, majd Tokaj Város Vegyeskara adott ünnepi hangversenyt.

saray

Díjak és kitüntetések

A Tokaj Város Díszpolgára elismerést posthumus Simon László kapta. A díjat Laci bácsi felesége vette át. A Pro Urbe Tokaj címet Makó Balázsné nyugalmazott pedagógus kapta, a Tokaj Város Kultúrájáért elismerést pedig Dr. Vancza János költő és a Tokaji Országzászlóért Egyesület érdemelte ki. Az Önzetlenül Tokajért elismerést Makó Balázs vehette át, pedagógus emlékérmet kapott Sári Lászlóné, aranydiplomát pedig Földesi Istvánné.
A kultúra napi megemlékezést Iván Szandra és Jász András jazzkoncertje zárta.

Szandra,andris